• Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube Channel

70 procent besparing op de verlichtingsfactuur na relighting sportzaal Waregem

Project informatie

Iedereen kent het fenomeen: voor de uitvoering van grondige vernieuwingen in infrastructuur zijn de jaarbudgetten bij scholen ontoereikend.
Alhoewel : heel dikwijls is het resultaat van grondig huiswerk toch een doorslaggevende factor om een investering in relighting op korte termijn te realiseren.
In het huiswerk is het aantal branduren van doorslaggevend belang.
Zo bijvoorbeeld is bij sportzalen de gemiddelde bezettingsgraad het hoogst van alle schoollokalen : zij worden ook ’s middags, ’s avonds en op weekenddagen intensief gebruikt. Veel scholen stellen hun sportinfrastructuur zelfs tijdens vakantieperiodes ter beschikking aan derden.
De sportzaal van het H.-Hartcollege uit Waregem is onderverdeeld in 9 beuken, waarbij elke beuk was uitgerust met 24 TL-armaturen , goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.400 Watt en een lichtsterkte van 300 lux op vloeroppervlak.
Het lastenboek schrijft een relighting sportzaal klasse 2 voor (middenklasse) : dit betekent een lichtsterkte van > 500 lux horizontale gemiddelde verlichting, met een gelijkmatigheid van ≥ 0,70 en een aanbeveling voor verticale waarden van 30 % van de horizontale waarden, gemeten 1 meter boven de vloer.

Na uitvoering van de lichtstudie werd besloten de 216 klassieke TL-armaturen te vervangen door 54 armaturen van het type The Parker 9090 76W (TP9090-76-DW-TR-1050).
Door de speciale optische lineaire lenstechniek wordt het licht gebundeld zodat het licht maximaal op grondniveau wordt afgestraald.
De volledige installatie is uitgerust met dimbare armaturen, centraal aangestuurd, die de verschillende zones op maat van licht voorzien. Zo is de hele sporthall multifunctioneel verlicht voor alle soorten van sportactiviteiten.

Het totale geïnstalleerd vermogen na investering bedraagt nog slechts 4.104 Watt, goed voor een besparing van meer dan 70% op de stroomfactuur.
Daarenboven is de lichtsterkte verhoogd met meer dan 60% : van 300lux naar > 500lux met een UGR <19.8 !

Dit relightingproject met Voltron® verdient zichzelf terug binnen de 3 jaar. Een echte win voor H.-Hartcollege Waregem !
Wenst u meer info of u bent ook op zoek naar een perfecte oplossing?
Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.